Intouduin vielä helmikuussa tilaamaan lisää kukkien siemeniä, katsotaan nyt, saako näistä kasvatettua taimia.
PERENNAT kylvö 25.2.2021
Lehtosalvia ’Merleau Rosen’ ja ’Merleau Bluen’ pikkuruiset siemenet ovat mullan alla, kylväessä tuntui lähes mahdottomalta ajatella, että mokoman mitättömästä siemenestä kasvaisi tuuhea perenna.
Loistosalvia 'West-Friesland' siemenestä kasvatettuna kesällä 2020 |
Olisin tilannut viime vuonna hyväksi havaittua loistosalviaa, mutta sen siemeniä ei ollut enää saatavilla. Loistosalvian kasvatus vuosi sitten oli alkuun täynnä epäuskoa; itämisen jälkeen taimia piti pitkään tarkastella lähinnä vanhanaikaisen suurennuslasin kanssa. Ehkä taimet keskittyivät juuriinsa, sillä ulos istuttamisen jälkeen kasvu lähti eteenpäin melkoisin harppauksin ja loistosalviat ilahduttivat todella pitkällä kukinnallaan ja saivat minut täysin tyytyväiseksi.
Itselleni outo perenna täpläpipo ’Mystica’ päätyi myös ostoslistalle. Olisi kiva, jos tämän esikasvatus onnistuisi ja näkisi millainen kasvi on kyseessä. Tietojen mukaan pronssinvihreiden lehtiruusukkeiden väri syvenee syksyä kohti mentäessä viininpunaiseksi. Kukkii heinä-elokuussa. Sirojen valtikkamaisten kukintojen väri vaihtelee valkoisesta laventelinpunaiseen. Houkuttelee puoleensa perhosia ja kimalaisia. Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, korkeus 70 cm. Vyöhyke V-VII.
Keltatörmänkukka ’Moon Dance’ Scabiosa ochroleuca kasvattamista aion myös kokeilla. Tästä kerrotaan, että matalan lehtiruusukkeen yllä ovat sievät, pehmeän vaniljankeltaiset törmänkukat. Helteet ovat valkoiset. Pitkät kukkavarret, sopii aurinkoiseen paikkaan ja kukkii heinä-elokuussa. Tämän talvenkestävyys ei ole kovin varma, mutta kokeillaan.
ESIKASVATETTAVIEN KESÄKUKKIEN KYLVÖJÄ
Kelloköynnökset ja keijunmekot ovat jo kasvamassa.
Hentoinen suklaakosmos kesällä 2018 |
Suklaakosmos ’Black Magicin’ siemenet kylvin 25.2. Pari vuotta sitten suklaakosmoksen esikasvatus ei onnistunut, mutta yritetään vielä kerran. Suklaakosmoksen kasvutapa on keveä ja se on jotenkin perennan kaltainen olemukseltaan.
Koristeporkkana ’Dara’ Daucus carota on edelleen tämän vuoden kasvatuslistalla. Viime vuonna tämä oli niin mieleinen. Dara toimii upeasti leikkona sen lisäksi, että se on todella silmänilo. Pysyi hyvin pystyssä, vaikka keittiöpuutarhan kivipenkki on tuulille alttiina.
On pieni mahdollisuus, että Dara olisi siementänyt viime vuotiseen kasvupaikkaansa, se mainitaan kaksivuotiseksi. Koska varmuutta ei ole, niin kokeilen esikasvattaa uudelleen. Dara viihtyy kuohkeassa, hiekkapitoista ja runsasmultaisessa maassa. Esikasvatettuna se kukkii jo ensimmäisenä vuonna.
Viime vuonna aloitin Daran esikasvatuksen 28.2.2020, nyt kylvin siemenet 26.2.2021.
Isotsinnia 'Purple Prince' näkyy kaikissa kuvissa yhdessä Daran kanssa. Tämä laji on kulttuuriperintölajike 1700-luvulta. Esikasvatin tsinniat viime vuonna, sillä halusin niiden kukkivan ajoissa. Toki tsinniat voi hyvin myös suorakylvää. Ikävintä esikasvatuksissa on koulutus- eli karaisuvaihe, kun joutuu päivittäin kantamaan kukat aamulla ulos ja illalla sisään tai kasvihuoneeseen.
Itse koen esikasvatuksen hyödyksi aikaisen kukinnan lisäksi sen, että taimet voi istuttaa haluamiinsa kohtiin ja sommitella ne "niittymäisen" tyyliin ja vähän ”villisti”. Saattaisin harata versot pois vahingossa, jos upottaisi pelkän yksittäisen siemenen tällä tavalla. Tsinniat kylvän luultavasti maaliskuussa.
Tsinnioita täytyy olla perhosten ja kimalaisten vuoksi, minulla on keittiöpuutarhassa monia kukkia ja yrttejä, jotka ovat magneetteja pörriäisille ja perhosille.
Turvallista viikonloppua teille!
Liikkuessa kannattaa olla tarkkana, ettei tule luunmurtumia. Koronasta pysytään erossa, kun puuhaillaan vaikka pikkuisten taimien kanssa.