Mistähän ajatus oikein lähti? Kiinnostus ainakin heräsi, kun luin blogeista postauksia robottiruohonleikkurien toimivuudesta. Puutarhamme laajuudesta johtuen on ruohon leikkaukseen mennyt viikossa aikaa melkoisesti - varsinkin, kun yksi leikkaus viikossa ei riitä nurmikon siistinä pitämiseen. Kun innostus iski jonkun kunnostusprojektin tiimoilta, ei olisi millään viitsinyt ruveta välillä leikkaamaan ruohoa ja minua häiritsee hoitamattoman näköinen nurmi.
Ratkaiseva harppaus kytevästä ajatuksesta toteutukseen oli mieheni kiinnostuminen robottiruohonleikkureista ;). Lähdimme käymään Mikkelissä JS-Motorsin myymälässä, missä myydään Husqvarnan leikkureita. Husqvarna merkkinä taas oli jäänyt blogeista mieleen.
JS-Motorsin kautta saimme sovittua robottileikkurit tuntevan asiantuntijan tilakäynnin, meille oli tärkeää varmistua pihakartoituksella, onko edes mahdollista hankkia tänne robottileikkuria.
JS-Motorsille Automower ruohonleikkurien asennuksia ja myyntiä tekevän Jari Ketomaan kanssa kiersimme puutarhaa pitkin poikin ja hän sai luotua uskoa sekä robottien omistautumisesta työhönsä että meidän puutarha-alueen sopivuudesta robotille. Tähän mittakaavaan Jari suositteli parhaana vaihtoehtona Husqvarna Automover 450X -leikkuria. Halusimme saada asiantuntijan apua asennukseen, koska robotin työskentelyalue on monimutkainen ja ruohonleikkuun pinta-ala on noin 5500 m2.
Tuntui luotettavalta tehdä sopimus Jari Ketomaan kanssa, hänellä on vahva kokemus asennuksista hyvin erilaisiin kohteisiin. Sopimus kattoi avun asennuksen jälkeenkin eli Jari lupasi tulla korjaamaan mahdolliset hankalat paikat myöhemmin eli jos leikkuri ei kulje tai käytössä on ongelmia, lisäksi hän lupasi muuttaa langoitusta, jos päätän laajentaa / muuttaa jotain istutusalueita :).
Eilen oli suuri asennuspäivä! Jari Ketomaa teki töitä täällä noin 10 h, eikä hänen tarvinnut välillä katsoa ohjeita tai miettiä toteutustapaa.
Kuvassa näkyy pätkä kaapelia ennen maahan upottamista. Työ alkoi 3,4mm rajakaapelien asennuksella. Jari asensi kaapelit maahan upottamalla, tämä on hänen kokemuksensa mukaan luotettavampi ja huomaamattomampi tapa kuin pinta-asennus, mikä on toki myös mahdollista.
Kaapelinasennuslaite työssä. Raja- ja hakukaapelia kului paljon tälle tontille. Jarilla oli käytössä myös tuttu kanttausrauta kaapelin upottamiseen.
Pensaiden edessä näkyy ura, mihin rajakaapeli on upotettu. Robotti leikkaa vielä rajakaapelin yli /takaa 31 cm, tätä kaapelin ylitystä voi asetuksista muuttaa, jos on tarvetta.
Matala robotti pääsee kätevästi oksien alta, päältä ajettavalla ruohonleikkurilla joutuu siirtelemään käsillä oksia, jos yrittää päästä leikkurilla lähelle pensaan juurta.
Vaikka kaapelin asennuslaite on hyvä apu, joutui Jari siitä huolimatta tekemään paljon käsityötä.
Pitkä päivä, mutta illan pimentyessä saimme nähdä asennuksen loppuvaiheet ja PIN koodin asennettua leikkuriin. Ja niin heräsi 'Tarmo' toimintaan. Leikkurimme nimettiin 'Tarmoksi', sillä sen on jaksettava työskennellä todella ahkerasti ja tarmokkaasti.
'Tarmolla' on ajovalot, jotta näemme pimeällä, missä se liikkuu. Toki voin myös puhelimestani seurata 'Tarmon' liikkeitä. Sen on oltava liikkeellä melkein kaiken aikaa, jotta se saa tämän tehtäväkentän hoidettua.
Tässä latausasemassa 'Tarmo' käy latautumassa tunnin ajan ja jatkaa sen jälkeen töitä automaattisesti, jollen puhelimesta säädä toisin.
Lähes koko yön 'Tarmo' teki töitä ja aamullakin tapasin sen perustehtävänsä ääreltä. Hienosti se hidastaa vauhtia ja kääntää kulmaa, kun tulee rajakaapelin lähelle.
Tämän suuren etelänpuolen puutarhan lisäksi 'Tarmo' hoitaa rantasaunan ympäristön. Aivan ranta rajattiin pois, sillä välillä vesi nousee keväällä nurmikolle, emmekä tietenkään halua 'Tarmon' hukkuvan.
|
Mieheni poisti rantasaunan edestä kannon, jotta 'Tarmo' saa alueen siistittyä paremmin |
Vanhalle ruohonleikkurille jää rantaviivan lisäksi hoidettavaksi varsinaisen pihan ulkopuolisia alueita, mitkä olemme pitäneet leikattuina - tosin siellä leikkuutiheys on ollut harvempi.
Myös vanha laidun, mistä rakennamme arboretumia, on edelleen leikattava vanhalla koneella siltä osin, kun siellä pääsee koneella liikkumaan.
Etupihan 'Tarmo' kuitenkin hoitelee jatkossa, se kipaisee reippaasti soratien yli nurmialueelta toiselle.
Viime yönä se oli löytänyt talon itäpäädyn ja pyörinyt vanhan tammen ympärillä.
GPS avusteinen navigointi auttaa 'Tarmoa' löytämään myös puutarhan syrjäisemmät alueet, se hakeutuu useammin leikkaamaan alueita, joissa nurmi kasvaa ennemmän kuin kuivemmilla paikoilla.
Täällä talon länsipäädyssä 'Tarmolla' on leikattavana sekä rinne että kivijalkakivien yläpuolelle tehty tasanne. Ja tietenkin kokonaisuudessaan talon ja keittiöpuutarhan välinen alue. Tuntuu hämmästyttävältä ja samalla helpottavalta, että kaikki tämä jää jatkossa 'Tarmon' huoleksi.
Rita suhtautui 'Tarmoon' hieman uteliaasti, mutta tapansa mukaan rauhallisesti.
Lämmin kiitos Jari Ketomaa asiantuntevasta asennuksesta ja muusta yhteistyöstä!
Raportoin lisää, kunhan tutustumme Tarmon kanssa paremmin.